Het evenement

Op zondag 26 september 2021 werd de dertiende Cabrio Fans Toerrally georganiseerd onder de naam Cabrio Fans September Uitje voor Stichting SPS. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie konden we eindelijk weer een iets groter event opzetten waarbij we een deel van de opbrengsten konden schenken aan een goed doel. En dat was deze keer weer de Stichting Patiëntenwelzijn Slokdarmkanker (SPS). Deze keer waren we voor de start en finish te gast bij een hele gezellige en mooie locatie in het Noordoosten van ons mooie landje. Restaurant De Schildhoeve Buitengewoon in het kleine Fluitenberg vlakbij Hoogeveen!

“The Official Aftermovie”

Uiteraard hebben we ook dit jaar weer geprobeerd om een leuk filmpje te maken van de dag om nog even lekker te kunnen nagenieten. We hopen dat jullie het ook leuk vinden om terug te kijken. Deze keer inclusief fraaie drone beelden, gemaakt door Jeroen Hoogen.

Speciale dank aan Gerben Abbink van VPA-Nijverdal voor het monteren van de beelden en aan Bart Voogd voor de voice-over!

Het team van De Schildhoeve in Fluitenberg zorgde voor een perfecte ontvangst. De deelnemers werden ontvangen met koffie en wat lekkers in de zaal van deze gezellige locatie. En de weergoden werkten deze keer gelukkig ook heel behoorlijk mee. Voorafgaand waren de voorspelling nog niet al te best, maar uiteindelijk viel dat gelukkig heel erg mee. Sterker nog, in de ochtend was regelmatig zelfs een waterig zonnetje te zien en was de temperatuur goed genoeg voor een mooi dakloos ritje. Alle ingrediënten waren dus aanwezig om er een mooie dag van te maken. Bij aankomst mochten de deelnemers zich eerst even melden bij Rien en Roelande die iedereen hartelijk welkom heetten.

De start

Voor het eerst in anderhalf jaar tijd hadden we de ruimte om weer wat meer equipes toe te laten aan de start en dat zorgde dan ook voor een mooi vol startveld. We mochten deze keer 67 inschrijvingen tellen die we in Fluitenberg mochten ontvangen en die er allemaal enorm veel zin in hadden. Dit jaar opnieuw verdeeld over een PRO-Klasse, SPORT-Klasse en TOER-Klasse. Omdat we vraag kregen naar wat meer uitdaging was vorig jaar daarom de PRO-Klasse als optie toegevoegd. De deelnemers aan de PRO- en SPORT-Klasse vertrokken vanaf 10:01 uur met telkens 1 minuut tussenpauze. De weersomstandigheden waren prima, dus het dak kon er gelijk af.

De PRO- en SPORT-Klasse kent een drietal etappes met een extra koffiepauze in verband met de ongeveer 30 kilometer langere route. De TOER-Klasse kende twee etappes. De deelnemers komen elkaar onderweg af en toe tegen en dus is het zaak voor de navigator om goed op te blijven letten en niet blind achter je voorligger aan te rijden. Want die kan zomaar in een andere klasse deelnemen.

De PRO-Klasse kende vooral meer navigatie uitdagingen dan de SPORT-Klasse. Zij werden “getrakteerd” op een foto route, een graden route, een ingetekende lijn, een pijlenroute en een zogenaamde “vissegraat”. Daarnaast was de volgorde van de bol-pijl situaties regelmatig flink door elkaar gehaald en dus was het noodzakelijk om de aandacht er goed bij te houden. De SPORT-Klasse kende alleen een route volgens het bekende bol-pijl systeem. Uiteraard in beide gevallen gecombineerd met de welbekende zoekfoto’s.

De route – Etappe 1

De PRO- en SPORT-Klasse vertrokken vanuit Fluitenberg in Noordoostelijke richting via prachtige kleine landweggetjes en dorpjes met plaatsnamen waar menig deelnemer nog nooit van had gehoord richting de eerste meldpost. De route liep ondermeer via Stuifzand, Drijber, Bruntinge, Garminge, Witteveen en het bekende historische Orvelte.

Via Elp, Schoonlo en Borger ging de route naar Drouwen waar de onvermijdelijke hunebedden heel dicht langs de route lagen. Vanaf Drouwen ging de route verder en kwamen de deelnemers uiteindelijk aan in Gasselte waar de eerste meldpost was ingericht. Deze keer weer een bijzondere mooie locatie midden in het centrum van Gasselte. Bij Restaurant ’t Maotie mochten de deelnemers even tot rust komen, nadat ze zich gemeld hadden bij Bertus en Carolien, met een kop koffie en wat lekkers.

Etappe 2

Direct na de pauze in Gasselte ontstond er een probleem op de route. Deze bleek voor een behoorlijk deel te zijn afgezet in verband met een ATB fietstour door de bossen bij Gieten. Gelukkig konden de meeste deelnemers al bij ’t Maotie worden opgevangen waardoor de organisatie even iets meer tijd had om een alternatieve route uit te zetten. Gelukkig hadden Sander & Sem dit snel opgelost en konden de deelnemers de route vervolgen en hoefden ze nauwelijks iets van de oorspronkelijke route te missen. Vanuit Gasselte vertrokken de deelnemers dus met een omweg richting Grolloo. De route was weer lekker gevarieerd en ging dwars door het Nationaal Park Drentsche Aa, ondermeer langs pittoreske dorpjes als Anderen, Anloo, Schipborg, Tynaarlo, Oudemolen, Gasteren en Balloërveld. Een fraai en gevarieerd gebied waardoor er onderweg genoeg te zien was.

Vanaf Balloërveld liep de route via prachtige natuur naar Taarlo, Loon, Balloo, Rolde, Nijlande en Amen om vervolgens door te rijden naar bluesdorp Grolloo. Uiteindelijk komen de deelnemers daar aan bij Restaurant Hofsteenge in Grolloo. Een bijzondere locatie waar je gevoelsmatig even enkele tientallen jaren terug in de tijd ging. Het was ook gezellig druk in Grolloo. Het oerdorpje dat inmiddels beroemd is dankzij bekende inwoner Johan Derksen en natuurlijk vooral dankzij Harry Muskee van Cuby & Blizzards. Deze dag was het tien jaar geleden dat Muskee is overleden en dat zorgde voor een flinke toestroom van bluesfans naar Grolloo. In de voor ons gereserveerde zaal van Hofsteenge konden de deelnemers even tot rust komen en genieten van een uitstekend verzorgde lunch nadat de controlekaarten waren ingeleverd bij Rien, Roelande, Bertus en Carolien.

Etappe 3

Met een goed gevulde maag vertrokken alle deelnemers weer vanuit Grolloo in westelijke richting voor de derde en laatste etappe. Opnieuw door een reeks van plaatsjes die voor menigeen volstrekt onbekend zullen zijn geweest. De route ging eerst naar Amen om vervolgens via Ekehaar, Eleveld, Geelbroek, langs Kamp Westerbork naar Hooghalen, Hijken, Oranje en Hijkersmilde richting Appelscha te gaan. Opnieuw toch ook weer een heel andere omgeving en ook dat leverde weer fraaie foto’s op.

Op de weg terug richting Fluitenberg ging de route dwars door Nationaal Park Drents-Friese Wold en kwamen de deelnemers onder andere door prachtige plaatsen als Wateren, Oude Willem, Diever, Dieverbrug, Ansen en Ruinen. Ook het laatste deel van de route was erg fraai dus er bleef genoeg te zien en te beleven tot aan het eind. Wel moest er nog even een klein buitje regen getrotseerd worden, maar dat hoort er inmiddels een beetje bij als je een evenement in Nederland organiseert. Uiteindelijk kwamen de meeste deelnemers gewoon weer droog en met open kap aan bij de finish bij Restaurant De Schildhoeve Buitengewoon in Fluitenberg.

De Finish

Na het inleveren van de controlekaarten bij Rien en Roelande werden de deelnemers ontvangen met een lekker hapje en drankje en kon gezellig na gekletst worden over alles wat onderweg is meegemaakt. Bijvoorbeeld over de omleidingsroute tussen Gasselte en Gieten, de “vissegraat” in de middag of de stortbui die enkele deelnemers toch over zich heen hadden gekregen in de middag.

Na de prijsuitreiking was het tijd voor een overheerlijke verzorgde BBQ voor diegenen die dit hadden bijgeboekt. Het team van De Schildhoeve Buitengewoon had het prima voor elkaar en dus werden de buikjes rijkelijk gevuld.

De prijsuitreiking

Terwijl iedereen lekker aan het nagenieten was, waren Sander en Sem bijzonder druk met het tellen van de punten om zo tot een einduitslag in de PRO- en SPORT-Klasse te komen. Toen de score opgemaakt was kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking. Traditiegetrouw was het ook deze keer weer bijzonder spannend en waren de onderlinge verschillen erg klein. Naast de gebruikelijke bekers waren deze keer weer fraaie prijzen beschikbaar gesteld door Shop for Covers, Pica Carcleaning & Detailing (Xeon) en Potvolblommen.nl & Terrasboom.nl.

En de winnaars in de PRO-Klasse zijn:

  1. Erik Assen & Anouk Assen in de Audi TT Roadster – 1.925 pnt.
  2. Manon Hartelman & Rick Kleine in de Nissan 350Z – 1.892 pnt.
  3. Lilian Peters & Sandra Verpoorten-Hoogenboom in de Audi A3 – 1.695 pnt.

De winnaars in de SPORT-Klasse zijn:

  1. Steven Waijenberg & Jantine Waijenberg in de Audi A3 – 1.473 pnt.
  2. Jan Lenting & Dawn Brand in de Toyota MR2 – 1.449 pnt.
  3. René Willems & Martin Bos in de Mazdarati MX-5 – 1.313 pnt.

Nog wel het vermelden waard is het feit dat Gerben Abbink & Gea Nieuwenhave eigenlijk de derde plek hadden veroverd (1.425 pnt.) in de SPORT-Klasse. Maar omdat ze deel uitmaken van ons organisatieteam doen ze buiten mededinging mee. Neemt niet weg dat het wederom een knappe prestatie was van Gerben & Gea!

Links

De volledige uitslag van het September Uitje vind je hier
Een selectie van de mooiste foto’s gemaakt door Luuk & Robin Hoogen vind je hier

Succes

Wat ons betreft kunnen we terugkijken op een bijzonder succesvolle dag waarop vrijwel alles, inclusief het weer, meezat. Er waren bijzondere auto’s, hele leuke en gezellige mensen, een prachtige route en mooie pauze locaties.

Wij gaan weer aan de slag met de voorbereidingen voor ons volgende evenement, het Lente Uitje voor Stichting STOP Hersentumoren, en hebben er nu alweer zin in. Alle deelnemers bedankt voor jullie komst en hopelijk zien we elkaar weer bij de start van het Lente uitje!

Dankwoord

Als laatste wil ik graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het succes. Naast alle bedrijven die ons in welke vorm dan ook bijstaan doel ik dan natuurlijk vooral op alle vrijwilligers die er alles aan gedaan hebben om iedereen een leuke dag te bezorgen. In willekeurige volgorde; Sander, Sem, Hans, Robin, Luuk, Jeroen, Rien, Roelande, Bertus, Carolien, Gerben en Gea. Jullie zijn stuk voor stuk kanjers!