Het evenement

Op zondag 25 juni 2023 werd de achttiende Cabrio Fans Toerrally georganiseerd onder de naam Cabrio Fans Nationale Cabrio Rit. Alweer het tweede event van 2023 en we konden er weer een lekker groots evenement van maken voor onze Cabrio Fans Familie. Ook deze keer waren we weer nagenoeg volgeboekt.

Deze keer waren we voor de start en finish te gast op een schitterende locatie in Oostzaan, midden in het prachtige natuurgebied ’t Twiske. Op slechts enkele minuten afstand van de Ring Amsterdam vind je daar Paviljoen Twiske.

“The Official Aftermovie”

Uiteraard hebben we ook dit jaar weer geprobeerd om een leuk filmpje te maken van de dag om nog even lekker te kunnen nagenieten. We hopen dat jullie het ook leuk vinden om terug te kijken. Ook deze keer weer inclusief fraaie drone beelden, gemaakt door Sem Bakker.

Speciale dank aan Gerben Abbink van VPA-Nijverdal voor het monteren van de beelden en aan Bart Voogd voor de voice-over!

De ontvangst

Het team van Paviljoen Twiske in Oostzaan zorgde voor een perfecte ontvangst. De deelnemers werden ontvangen met koffie/thee en wat lekkers. En de weergoden werkten deze keer gelukkig ook geweldig goed mee. Sterker nog, de weergoden waren zelfs een tikkeltje doorgeslagen in hun enthousiasme want de temperatuur zou gedurende de dag zelfs oplopen naar tropische waarden. Het was daardoor heerlijk toeven aan het water bij Paviljoen Twiske en menig deelnemer wilde het liefst de hele dag aan het water blijven liggen, maar dat was vandaag natuurlijk niet de bedoeling. Het was dus een dag voor zomerse kleding, een hoedje of petje om het hoofd te beschermen en flink in de weer met de zonnebrand olie. Een topdag voor een mooi dakloos ritje. Bij aankomst mochten de deelnemers zich eerst even melden bij Piet en Carola die iedereen hartelijk welkom heetten.

De start

Zoals gezegd, was de Nationale Cabrio Rit nagenoeg volgeboekt waardoor we weer een lekker vol startveld mochten verwelkomen. We konden bijna 90 inschrijvingen tellen die we in Oostzaan mochten ontvangen en die er allemaal enorm veel zin in hadden. Dit jaar opnieuw verdeeld over een PRO-Klasse, SPORT-Klasse en TOER-Klasse. De deelnemers aan de PRO- en SPORT-Klasse vertrokken vanaf 10:01 uur met telkens 1 minuut tussenpauze. Het zonnetje deed al gelijk flink zijn best, dus het dak kon er gelijk af.

De PRO- en SPORT-Klasse kent een drietal etappes met een extra koffiepauze in verband met de ongeveer 30 kilometer langere route. De TOER-Klasse kende twee etappes. De deelnemers komen elkaar onderweg af en toe tegen, soms zelfs in tegengestelde richting, en dus is het zaak voor de navigator om goed op te blijven letten en niet blind achter je voorligger aan te rijden. Want die kan zomaar in een andere klasse deelnemen.

De PRO-Klasse kende vooral meer navigatie uitdagingen dan de SPORT-Klasse, maar in de eerste etappe ook een flink afwijkende route. Zij werden naast de standaard bol-pijl route “getrakteerd” op een foto route, een graden route, een ingetekende lijn (liefst 2 keer) en een puntenroute. Daarnaast was de volgorde van de bol-pijl situaties regelmatig flink door elkaar gehaald en dus was het noodzakelijk om de aandacht er goed bij te houden. De SPORT-Klasse kende alleen een route volgens het bekende bol-pijl systeem. Uiteraard in beide gevallen gecombineerd met de welbekende zoekfoto’s.

De route – Etappe 1

De PRO- en SPORT-Klasse vertrokken vanuit Oostzaan in noordelijke richting via prachtige kleine landweggetjes, waterpartijen, natuurgebieden en dorpjes met plaatsnamen waar menig deelnemer nog nooit van had gehoord richting de eerste meldpost. De route liep onder meer via Purmerland, Purmerend, Neck, Jisp, Wormer, Oost-Knollendam, Starnmeer en West-Graftdijk om langs diverse waterpartijen voor de eerste keer richting De Rijp te rijden.

Via het historische centrum van De Rijp ging het weer de binnenlanden in om een mooie lus te rijden via Driehuizen, Grootschermer, Noordeinde en Graft om weer terug te keren in De Rijp om uiteindelijk aan te komen in het centrum van dit mooie dorpje. En daar was de eerste meldpost ingericht bij een bijzonder gezellige locatie waar parkeren nog best even een uitdaging was. Bij Restaurant Bij Ernst mochten de deelnemers even tot rust komen, nadat ze zich gemeld hadden bij Gert en Lucia, met een kop koffie en wat lekkers.

Etappe 2

Vanuit De Rijp vertrokken de deelnemers voor deel 2 van de route die weer een totaal ander beeld gaf. De route was weer lekker gevarieerd en ging in noordelijke richting waar een behoorlijke omleiding gecreëerd was als gevolg van een Iron Man evenement in Hoorn waarvan de fietsers voor een deel over onze route zouden gaan rijden. De alternatieve route was gelukkig helemaal niets minder fraai. De deelnemers reden door of langs Schermerhorn, Avenhorn, Ursem en Rustenburg.

Vanaf Spierdijk liep de route via prachtige natuur en vele waterpartijen naar Zuidermeer, Spanbroek, Oude-Niebroek, De Weel en Waarland om uiteindelijk uit te komen bij de golfbaan van Dirkshorn. Hier mochten we namelijk van een perfect verzorgde lunch gaan genieten bij Restaurant Green op het terrein van de golfbaan. Een hele bijzondere locatie waar ook nog eens een groot deel van het parkeerterrein voor ons was gereserveerd. In de voor ons gereserveerde zaal van Restaurant Green konden de deelnemers even in de schaduw tot rust komen en genieten van de lunch nadat de controlekaarten waren ingeleverd bij Piet en Carola.

Etappe 3

Met een goed gevulde maag vertrokken alle deelnemers weer vanuit Dirkshorn in westelijke richting voor de derde en laatste etappe die wat meer van de kuststreek liet zien. Opnieuw door een reeks van plaatsjes die voor menigeen volstrekt onbekend zullen zijn geweest, afgewisseld door bekende toeristische trekpleisters, maar in alle gevallen absoluut de moeite waard om te bezoeken. De route ging eerst via Tuitjenhorn en Eenigenburg naar Burgerbrug waar de equipes over een bijzondere brug het water mochten oversteken. Vervolgens via Petten naar Groet, dwars door een prachtig natuurgebied om vervolgens verder te rijden via Catrijp naar Schoorl. Eenmaal aangekomen in Bergen werd even een mooi lusje door het gezellige centrum gereden om daarna door te gaan richting Egmond aan Zee waar we natuurlijk even een stukje over de boulevard hebben gereden om de Noordzee te bewonderen.

Op de weg terug richting Oostzaan ging de route verder zuidwaarts, onder andere door prachtige plaatsen als Egmond aan den Hoef, Egmond-Binnen, Limmen en Uitgeest. Het laatste stukje ging door wat drukker bewoond gebied, maar nog steeds langs mooie plekjes. Via Krommenie, Wormerveer, Wormer, Wijdewormer en Zaandam om uiteindelijk lekker krokant en doorbakken door de felle zon aan te komen bij de finishlocatie in Oostzaan, Restaurant Paviljoen Twiske.

De Finish

Na het inleveren van de controlekaarten bij Gert en Lucia werden de deelnemers ontvangen met een lekker hapje en drankje en kon gezellig na gekletst worden over alles wat onderweg is meegemaakt. Bijvoorbeeld over het aantal keren dat de kapjes open en dicht gegaan waren om af en toe een beetje verkoeling te zoeken. Stiekem werd toch af en toe even voor de airco gekozen. Terwijl iedereen rustig wachtte op de prijsuitreiking en het dinerbuffet was er volop gelegenheid om bij te kletsen.

De prijsuitreiking

Terwijl iedereen lekker aan het nagenieten was, waren Sander en Anne bijzonder druk met het tellen van de punten om zo tot een einduitslag in de PRO- en SPORT-Klasse te komen. Toen de score opgemaakt was kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking. Traditiegetrouw was het ook deze keer weer bijzonder spannend en waren de onderlinge verschillen erg klein. Paar opvallende dingen? In de PRO-Klasse was het verschil tussen de nummers 1 en 2 slechts 7 punten en dat is slechts een handvol strafminuten verschil. Bij de SPORT-Klasse viel op dat de winnaars maar liefst 42 van de 44 zoekfoto’s hadden gevonden in de route tot aan de lunch en dat is ook extreem knap te noemen!

Naast de gebruikelijke bekers waren deze keer weer fraaie prijzen beschikbaar gesteld door Shop for Covers en Piet Boere Autodetailer (Xeon Detailing producten).

En de winnaars in de PRO-Klasse zijn:

  1. Berry Walen & Sjack van Sambeeck in de Renault Mégane – 1.887 pnt.
  2. Jan Lenting & Dawn Brand in de Toyota MR2 – 1.880 pnt.
  3. Ries Hopmans & Yana Hopmans in de Burton Classic – 1.852 pnt.

De winnaars in de SPORT-Klasse zijn:

  1. Daan De Cruz & Nathasja Da Cruz in de Peugeot 307 CC – 2.075 pnt.
  2. Mariëlle van Es & Jolanda Jansen in de Saab 9-3 – 2.025 pnt.
  3. Bas Leeftink & Bob Leeftink in de Mercedes-Benz SLK-Klasse – 1.775 pnt.

Na de prijsuitreiking was het tijd voor een overheerlijk verzorgd dinerbuffet. Perfect verzorgd door het enthousiaste team van Paviljoen Twiske en dat was weer smullen. En dat allemaal in de prachtige ambiance van deze sfeervolle locatie.

Links

De volledige uitslag van de Nationale Cabrio Rit vind je hier
Een selectie van de mooiste foto’s gemaakt door Jeroen van Zwetselaar vind je hier

Succes

Dankbaarheid! Dat is het terugkerende woord in mijn gedachten bij deze heerlijke dag. Wat ons betreft kunnen we terugkijken op een bijzonder succesvolle dag waarop vrijwel alles, inclusief het weer, meezat. Er waren bijzondere auto’s, hele leuke en gezellige mensen, emotionele momenten, een prachtige route en mooie pauze locaties.

Wij gaan weer aan de slag met de voorbereidingen voor ons volgende evenement, het September Uitje 2023, en hebben er nu alweer zin in. Alle deelnemers bedankt voor jullie komst en hopelijk zien we elkaar weer bij de start van het September Uitje 2023!

Dankwoord

Langs deze weg wil ik graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het succes. Naast alle bedrijven die ons in welke vorm dan ook bijstaan doel ik dan natuurlijk vooral op alle vrijwilligers die er alles aan gedaan hebben om iedereen een leuke dag te bezorgen. In willekeurige volgorde; Sander, Anne, Sem, Bart, Jeroen, Inge, Piet, Carola, Gert, Lucia, Gerben en Gea. Jullie zijn stuk voor stuk kanjers!

Als laatste, maar zeker niet de minste, een speciaal dankwoord voor mijn lieve vrouw Elien die me de tijd en ruimte gunt om deze uit de hand gelopen hobby uit te oefenen!

Rest mij jullie uit te nodigen om de website, nieuwsbrief en/of social media goed in de gaten te houden voor toekomstige evenementen. We hopen jullie daar dan ook weer te mogen verwelkomen.